Insomniile de vară sunt din ce în ce mai frecvente, fiindcă temperaturile crescute sunt principalul factor care ne strică odihna. Putem lua, totuşi, câteva măsuri simple ca să dormim bine şi în nopţile caniculare.
Vremea ploioasă de până acum ne-a afectat, poate, moralul, dar măcar am putut să dormim bine, serile fiind chiar răcoroase în cea mai mare parte a timpului. Imediat ce se instalează temperaturile de peste 30 de grade Celsius inclusiv noaptea, nu ne mai putem odihni cum trebuie, de vină fiind sistemul de termoreglare al organismului.
„Oamenii sunt homeotermi“, explică medicul José Haba-Rubio, de la Centrul de Cercetare a somnului din Lausanne (Elveţia), citat de lefigaro.fr. Se referă la faptul că organismul uman tinde să-şi păstreze temperatura internă constantă, adică deţine o serie de mecanisme care menţin o temperatură de 37 de grade Celsius, altfel funcţiile vitale ar putea fi perturbate. Dacă afară este prea frig sau prea cald, aceste mecanisme sunt activate. Astfel, dacă, de exemplu, temperaturile din mediu cresc peste 30-32 de grade Celsius, vasele superficiale de sânge se dilată (de aceea avem senzaţia că ni se umflă mâinile şi picioarele), şi transpirăm. Aceste procese sunt, însă, mult încetinite în timpul somnului.
„Dacă temperatura internă creşte prea mult în timpul somnului, creierul intră în stare de alertă, ceea ce ne determină să ne trezim sau chiar să nu putem adormi deloc“, lămureşte medicul Haba-Rubo. Cele mai serioase probleme în acest sens le întâmpină copiii foarte mici şi vârstnicii, ale căror sisteme de termoreglare fie nu sunt bine dezvoltate, fie sunt afectate de trecerea timpului.Ce măsuri ar trebui să iei
Lenjeria să fie din bumbac sau din alte ţesături naturale, ca să-ţi permită să transpiri, cunoscut fiind faptul că transpiraţia ajută la reglarea temperaturii corpului.
Camera trebuie să fie bine ven