Unul din sectoarele publice ale vieţii israeliene unde angajaţii aplează la grevă este Ministerul de Externe , motivul fiind proasta remunerare şi lipsa fondurilor pentru activitatea diplomatică a ambasadelor.
Anul trecut, greva a ţinut câteva luni până când părţile au ajuns la o înţelegere. Atunci era vorba de funcţionarii publici ai ministerului şi de diplomaţii din misiunile străine. În acest an, o grevă a personalului tehnic afectează de patru luni activitatea diplomatică.
Angajaţii de toate categoriile, scrie cotidianul “Israel Hayom”, au sperat că până la urmă Oficiulu primului ministru şi Ministerul de Finanţe se vor aşeza la masa negocierilor, vor conştientiza că la Externe, personalul tehnic este în grevă şi vor lua măsuri pentru majorarea salariilor lor, ridicol de mici, vor oferi fonduri şi soţiilor care trebuie să renunţe la cariere ca să-şi urmeze soţii în străinătate şi vor oferi pensii egale cu cele ale angajaţilor Ministerului Apărării.
Dar, din cauza drasticelor reduceri bugetare , li s-a spus că în nici un caz cererile lor nu vor fi satisfăcute. Dar recent, scrie publicaţia, s-a întâmplat o minune care s-a întruchpat într-un articol publicat în cotidianul “Haaretz “. Ziarul a prezentat noile directive ale UE care condiţionau acordurile de colaborare dintre Israel şi UE cu criterii teritoriale, respectiv interziceau orice fel de susţinere financiară institutelor care se află dincolo de graniţele din 1967.
Ştirea a luat pe nepregătite guvernul israelian şi pe însuşi premierul Netanyahu, de aceea, reacţia a şi întârziat. A doua zi, membrii guvernului au întrebat Ministerul de Externe de ce nu au fost informaţi, iar conducerea ministerului le-a răspuns că motivul este greva aparatului tehnic şi le-a amintit că au avertizat de mai multe ori guvernul asupra posibilităţii, în aceste condiţii, a unui dezastru dip