Americanul John Feffer a scris un material despre Romania, asa cum vazut-o el in 1990 si asa cum este ea, acum, in 2013.
Adesea ne plangem ca nu atingem standarde europene, ca avem probleme in multe domenii de activitate, ca oamenii sunt saraci. Frecvent uitam de unde am plecat in 1990, o vreme cand valuta se schimba in strada, la negru, iar a lua o simpla masa in oras era o intreaga aventura. Au trecut 23 de ani de cand Romania a fost eliberata din chingile comuniste. 23 de ani de evolutie in pas grabit pentru a ajunge vestul Europei din urma.
"Am ajuns in Romania in 1990, cu un tren de noapte", isi incepe povestea John Feffer, in Huffington Post. "Colegi de compartiment imi erau un jurnalist britanic si un filosof francez. Si din moment ce toti trei vizitam Romania, am decis sa ramanem impreuna in aventura noastra prin Bucuresti. Gara in care am coborat era invaluita intr-o lumina gri si posomorata. Paream inconjurati de o lume goala. Nimic nu era deschis. Eram infometati de pe drum, insetati si nu aveam niciun leu romanesc.
Primul lucru pe care am vrut sa il facem a fost sa schimbam banii pe care ii aveam. Nu era nicio banca deschisa in zona, asa ca am decis sa facem ceea ce, in acele vremuri, era perfect normal: sa schimbam banii pe piata neagra. Rata de schimb era de 20 de lei la un dolar. Am dat de un barbat imbracat saracacios dar cu lanturi groase de aur la gat. In timp ce faceam schimbul, barbatul a aratat speriat catre o masina si ne-a avertizat ca au venit politistii. Ne-a luat dolarii si ne-a inmanat ceea ce initial a parut a fi un teanc de bani rulati.Apoi a fugit rapid scuzandu-se ca nu vrea sa fie prins de Politie. Ulterior, ne-am dat seama ca masina aceea nu era a Politiei. Si nici banii nu erau ceea ce credeam noi a fi. De fapt, am descoperit ca intre cateva bancnote de lei era de fapt o bucata de paine uscata si m