Deşi pe dinăuntru multe din apartamentele de Chişinău arată foarte bine, după ce locatarii au investit serios în reparaţii, nu acelaşi lucru se poate spune despre spaţiile comune din blocuri. Mizeria şi nepăsarea sunt totuşi plătite lună de lună de fiecare chişinăuan.
Din cele 4.500 de blocuri existente în Capitală, peste 70 la sută sunt în gestiunea statului, respectiv locatarii acestora achită un tarif standard pentru întreţinerea blocului în care locuiesc. Potrivit unui regulament, aprobat în decembrie 2007 de Consiliul municipal Chişinău, tariful lunar este de 1 leu pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă. 62 de bani din această sumă sunt utilizaţi pentru deservirea blocului, ceea ce include lucrări de reparaţie şi salubrizare a terenului aferent şi casei scărilor, 15 bani se alocă salariilor, iar cei 38 de bani rămaşi sunt achitaţi pentru întreţinerea reţelelor.
Nimeni nu se plânge de serviciile deficitare
La un simplu calcul, plata lunară pentru acest serviciu se ridică în medie la 30-35 de lei pentru un apartament cu o cameră. O sumă care ar putea fi mică pentru unii locatari, dar destul de mare pentru alţii, precum persoanele social-vulnerabile sau pensionarii. Deşi Regulamentul include şi o anexă de scutire parţială de la plata lunară a acestor categorii de pesoane, în realitate acest lucru nu se întâmplă. Chiar şi aşa, locatarii îşi doresc să nu rămână doar cu achitarea facturilor, ci şi să beneficieze de serviciile pentru care plătesc.
Ion Postu locuieşte într-un bloc care are o vechime, de cel puţin, 30 de ani. „Plătim în fiecare lună, căci aşa este legea. În fiecare zi văd lucrători pe aici, se mai odihnesc, mai mătură. De venit vin, dar mare curăţenie nu prea fac. Deşi plătim pentru asta, în blocul nostru ei n-au făcut curăţenie niciodată”, spune bărbatul. Şi Vera Crudu locuieşte într-un bloc gestionat de stat. Ea susţine că cei