Perturbarea ritmurilor biologice constituie un factor de risc în cazul unor boli precum cancerul, potrivit unor cercetări în curs, dar conform cărora poate începe o primă aplicaţie practică - cronoterapia, scrie lefigaro.fr. În urma unor cercetări efectuate în cursul a peste 30 de ani, se cunosc tot mai multe lucruri despre ritmurile circadiene şi efectele lor. Cercetările au dus la apariţia unei noi metode de tratament, cronoterapia. Ea constă în administrarea de medicamente respectând orarul natural al organismului, pentru a le îmbunătăţi eficienţa şi a micşora efectele nedorite.
Ciclurile circadiene, cu o durată medie de 24 de ore, sunt determinate de ceasuri biologice aflate în fiecare celulă, acţionate de circa 15 gene, conduse de un dirijor, un 'pacemaker' situat în creier şi care programează alternanţa stare de veghe/somn, temperatura sau secreţia mai multor hormoni.
'Studiile arată că atunci când sistemul circadian este perturbat şi nu mai funcţionează coordonat, creşte riscul de apariţie a cancerului, a bolilor cardiovasculare sau a celor infecţioase', spune Francis Levi, care conduce unitatea Ritmuri biologice şi Cancere de la INSERM (Institutul naţional francez pentru sănătate şi cercetări medicale). Sistemul se poate deregla din cauza unei tumori al creier, dar mai ales din cauza unui 'decalaj orar cronic', cum ar fi lucrul în timpul nopţii, pe care Agenţia internaţională de cercetări în domeniul cancerului de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) l-a clasat ca 'probabil cancerigen' în 2010.
Cancerul la sân este menţionat cel mai des în studiile epidemiologice ca prezentând un risc aproape de două ori mai mare în cazul programelor zilnice atipice, cum ar fi lucrul noaptea, dar dr Levi adaugă şi o creştere a riscului de cancer de prostată, endometru şi colon.
Dereglarea poate favoriza şi obezitatea sau diabetul şi chiar gr