O nouă emisie de vapori, a doua într-o săptămână, a fost detectată marţi dimineaţă în zona clădirii reactorului nr.3 al centralei nucleare de la Fukushima, a anunţat operatorul Tepco, care administrează centrala citat de AFP.
La fel ca data precedentă, ceva asemănător cu aburi a fost detectat cu ajutorul camerelor de supraveghere în zona etajului cinci al clădirii marţi dimineaţă, în jurul orei locale 09h00 (00h00 GMT), a precizat Tokyo Electric Power (Tepco).
Compania a precizat că măsurătorile efectuate nu au arătat nicio creştere a emisiilor de substanţe radioactive, adăugând că apă de răcire continuă să fie injectată în reactorul din această clădire şi în piscina adiacentă de stocare a combustibilului.
Joia trecută, emisii de aburi au fost detectate pe durata întregii zile din aceeaşi clădire a reactorului nr.3, cel mai afectat dintre toate cele şase de la centrale Fukushima Daiichi, în urma cutremurului de 9 grade şi a tsunamiului care a urmat din martie 2011.
În privinţa acestei noi emisii, Tepco a explicat că ar putea să se fi evaporat apă de ploaie, la fel ca săptămâna trecută, mai ales că niciun fel de modificări ale fondului radioactiv nu s-au înregistrat. De asemenea, nicio creştere bruscă a temperaturii în cuva reactorului nu a fost detectată.
Cu toate acestea, operatorul a recunoscut luni în premieră că apele subterane radioactive acumulate la baza centralei accidentate s-au scurs în Oceanul Pacific, aflat în vecinătate.În urma catastrofei de la Fukushima, combustibilul s-a topit în trei din cele şase reactoare ale centralei, emanând o cantitate importantă de elemente radioactive în atmosferă şi în apă, transmite Agerpres.
O nouă emisie de vapori, a doua într-o săptămână, a fost detectată marţi dimineaţă în zona clădirii reactorului nr.3 al centralei nucleare de la Fukushima, a anunţat operatorul Tepco, care administrea