Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că GFR nu a notificat deocamdată tranzacţia privind CFR Marfă, acest tip de documente fiind trimise de obicei după semnarea contractului, iar decizia privind concetrarea economică va fi luată de instituţie sau de o structură a CE, transmite Mediafax.
"Deocamdată nu am primit notificarea din partea Grup Feroviar Român. De obicei, aceasta este trimisă după semnarea contractului, însă legislaţia dă posibilitatea să poată fi trimisă şi înainte", a declarat Chiriţoiu pentru MEDIAFAX.
Notificarea intră exclusiv în sarcina cumpărătorului şi include o serie de documente privind activitatea celor două companii, dar şi despre piaţa pe care activează. Acesta poate fi trimisă, din punct de vedere legal, şi înainte de semnarea acordului, în cazul în care se face dovada intenţiei ferme de realizare a tranzacţiei, însă în marea majoritate a cazurilor documentele sunt trimise după încheierea contractului.
Legislaţia nu prevede un termen privind transmiterea notificării, însă în lipsa aprobării autorităţii de concurenţă cumpărătorul nu poate realiza efectiv preluarea controlului.
"Am discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene, care aşteaptă să vadă notificarea. După dimensiunea companiilor nu ar fi o tranzacţie de competenţa CE, însă după cevom primi notificarea vom discuta dacă preiau ei cazul sau ni-l lasă nouă", a mai spus Chiriţoiu.
Termenul pentru luarea unei decizii din partea autorităţii de concurenţă, care poate fi pozitivă, negativă sau pozitivă cu condiţii, este de şase luni.
Potrivit estimărilor preşedintelui Consiliului Concurenţei, cu datele din prezent referitoare la piaţa de transport feroviar de marfă CFR Marfă are o cotă de peste 40%, iar GFR deţine mai mult de 30%.
GFR, parte a grupului Grampet controlat de omul de afaceri Gruia Stoi