Şase companii, dintre care majoritatea străine, s-au înscris în concursul pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova.
Comisia de evaluare a ofertelor pentru concursul de selectare a executorului lucrărilor de construcţie a 'Conductei de interconectare a sistemului naţional de transport gaze din România cu sistemul de transport gaze din Republica Moldova pe direcţia râul Prut - satul Todireşti', a deschis luni ofertele depuse, începându-şi astfel activitatea, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei şi Comerţului. Cele şase companii sunt din Austria, Italia, România, Turcia şi Republica Moldova. Patru oferte au fost depuse de consorţii compuse din câteva companii şi două - de către companii unice.
Comisia de evaluare va activa în conformitate cu Ghidul practic al procedurilor de contractare pentru acţiunile externe ale Uniunii Europene (PRAG) şi legislaţia Republicii Moldova. Deşi nu există un termen limită pentru evaluarea ofertelor, contractantul urmează a fi selectat până la data de 27 august 2013, când urmează a fi lansate lucrările de construcţie.
Gazoductul Iaşi-Ungheni va conecta reţelele de gaze ale României şi Republicii Moldova şi va putea transporta 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Conducta de gaz va avea o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României. Construcţia gazoductului are drept scop consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova. Autorităţile Republicii Moldova au anunţat că vor lansa lucrările de construcţie la 27 august. România ar putea acorda între 9 şi 12 milioane de euro Republicii Moldova pentru construcţia conductei, transmite Agerpres.
Şase companii, dintre care majoritatea străine, s-au înscris în concursul pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova.
Co