REZULTATE DEFINITIVAT 2013. Când tot mai mulţi profesori părăsesc anual sistemul de învăţământ, există unii care se încăpăţânează să rămână şi să obţină nota 10 la examenul de definitivat. În total, în 2013, sunt 32 de candidaţi care au luat nota maximă la examenul susţinut săptămâna trecută, asta după ce au trecut cu brio de inspecţiile de la clasă, care fac şi ele parte din examenul de definitivat. Ce-i determină să rămână într-un sistem de educaţie prost plătit şi mereu în schimbare? Motivaţiile sunt diverse, de la dragostea pentru copii până la speranţa că totuşi se va schimba ceva în bine.
Gândul a stat de vorbă cu câţiva dintre profesorii de nota 10 şi vă prezintă poveştile lor.
Ana Maria Petre Boceanu, 34 de ani, din Bucureşti, este una dintre cele trei candidate din Bucureşti care au luat 10 la definitivat. Lucrează în învăţământ de când a terminat facultatea. A făcut o scurtă pauză de maternitate, dar s-a reîntors. În prezent, este profesoară de comerţ/ştiinţe economice la Liceul Tehnologic Contantin Kiriţescu. Spune că pentru definitivat s-a pregătit 12 ore pe zi, mai ales după ce şcoala s-a încheiat.
„Credeam că nu mai reuşesc să termin, pentru că am avut mult de învăţat. Dacă nu predai un pic înainte de examen, nu ai cum să te uiţi pe subiecte şi să te descurci”, spune profesoara. A vrut să lucreze cu copiii de când mică. „Tot timpul am ceva de învăţat de la ei, dar şi ei de la mine”, arată Ana Maria. Generaţiile de elevi sunt altfel astăzi, dar copiii care nu învaţă sigur au probleme acasă. „Nu este vorba de neadaptarea lor. Eu întotdeauna i-am studiat şi am văzut. Nu toţi sunt de 10, dar nici toţi nu sunt de 4”, mai spune profesoara.
Una dintre problemele din învăţămîntul preuniversitar este supraglomerarea de la clasă. „Să ai 35 de elevi într-o clasă este mult. Reuşeşti să-i înveţi, dar cu greu. Dacă ar fi 20 în clasă, alt