Bâlbâiala legată de numirea şefului OPSPI este un caz grav de nerespectare a statului de drept: puterea executivă sfidează o decizie definitivă pronunţată de puterea judecătorească.
În marea de ştiri şi comentarii despre demiterea lui Fenechiu, despre tensiunile generate de numirea lui Silaghi la Transporturi şi despre aducerea lui Hayssam în ţară, o ştire importantă s-a pierdut pe drum. Presei nu i-a rămas timp să mestece o întâmplare bizară, un fapt fără precedent: numirea lui Gabriel Plăiaşu în fruntea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), urmată la scurt timp de revocarea sa după ce HotNews.ro a dezvăluit că ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a numit într-o funcţie importantă un personaj declarat incompatibil prin sentinţă definitivă.
Instalarea lui Plăiaşu la OPSPI a avut loc vineri, 12 iulie, şi s-a făcut discret. HotNews.ro a dezvăluit joi, 18 iulie, că proaspăt numitul şef s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada în care era deputat. Fostul deputat PNL în perioada 2007-2008 şi 2008-2012 deţinuse simultan calitatea de parlamentar şi cea de administrator la mai multe societăţi. Plăiaşu a atacat în instanţă decizia ANI, însă a pierdut toate procesele. În aprilie 2013, Înalta Curte a pronunţat sentinţa definitivă care a menţinut decizia Agenţiei Naţionale de Integritate. Din acel moment, timp de 3 ani, Plăiaşu nu mai avea dreptul, potrivit legii, să ocupe o funcţie publică.
Numai că nu s-a întâmplat aşa. Plăiaşu era, la data pronunţării sentinţei, director adjunct în cadrul aceleiaşi instituţii. În mod normal, după sentinţă trebuia să demisioneze. Nu doar că n-a făcut-o, dar câteva luni mai târziu îl găsim şef. Cum a fost posibil? Ministrul Vosganian, cel care l-a numit, susţine că nu ştia, că nu l-a informat nimeni. Astfel, la cel mai înalt nivel, a fost încălcată o ho