Romanii, obisnuiti sa iasa la pensie de la primul job, exclud in multe cazuri varianta unui loc de munca temporar, chiar daca acest regim de munca poate aduce o serie de avantaje, mai ales in contextul economic actual. Sorina Donisa, presedintele Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara, vorbeste intr-un interviu acordat Wall-Street.ro despre avantajele muncii temporare.
“Nu stiu de ce toata lumea are impresia ca un contract de munca pe perioada nedeterminata inseamna siguranta zilei de maine. Ceea ce se intampla in mediul economic de astazi, cand multe companii disponibilizeaza si apoi reangajeaza, contractul de munca pe perioada nedeteminata nu reprezinta o sigiuranta. O companie care vrea sa dea afara o va face oricum", spune Sorina Donisa presedinte ARAMT si CEO al firmei de resurse umane APT Resources & Services.
Potrivit legislatiei in vigoare, misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 de luni, iar durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni.
Cati romani muncesc in regim temporar Un numar de aproximativ 50.000 de persoane sunt angajate in regim de munca temporara. Din calculul estimativ al numarului de angajati declarati de catre membrii ARAMT, reiese o crestere de 9% in 2012 fata de 2011.
"In criza, piata de munca temporara a crescut. De exemplu, in anul 2008 circa 20.000 – 30.000 de romani munceau in regim de munca temporara. (...) In momentele in care a venit criza, companiile nu au mai avut perspectiva businessului pe termen lung, iar intr-un mediu instabil, nu si-au mai putut lua angajamente pe perioada nedeterminata si au fost mai pcrecauti, nestiind perspectivele pe termen lung. In 2009-2010 piata avansa si cu 50%, acum este in continuare cr