Reducerea taxei pe valoarea adăugtă la pâine de la 24% la 9% este o altă promisiune electorală a guvernului Uniunii Social Liberale care poate eşua la fel de lamentabil ca şi impozitul forfetar sau plata TVA la încasare.
Şi aceasta pentru că, după luni de dezbateri şi declaraţii politice fără argumente economice, momentul adevărului a sosit: România nu-şi permite în mod natural o astfel de scădere a fiscalităţii. Practic, Finanţele ar trebui să echilibreze, din alte surse, pierderile de venituri bugetare, în valoare de aproximativ 250 de milioane de lei.
Deja, Consiliul Fiscal, instituţia independentă care analizează politica fiscal-bugetară şi emite opinii privind sustenabilitatea finanţelor publice, a avertizat Guvernul că trebuie să respecte regula compensării.
„În primul rând, trebuie să respectăm legea, iar în lege se spune că atunci când se reduce o taxă avem două opţiuni. Trebuie să obţinem aprobarea Consiliului Fiscal şi a Ministerului Finanţelor că acea modificare nu afectează ţintele bugetare pe termen mediu sau se prevede o măsură de compensare tot pe partea de venituri. Dacă se îndeplineşte una dintre aceste cerinţe, din punctul nostru de vedere nu avem nicio problemă cu reducerea TVA la pâine”, a explicat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
FMI este sceptic
În principiu, soluţii există. Cele mai la îndemână vor fi, probabil, introducerea unor noi impozite şi taxe ori majorarea altora, deoarece Guvernul este incapabil să scoată din economia subterană alte activităţi generatoare de venituri bugetare. De altfel, chiar premierul Victor Ponta recunoaşte că nici Fondul Monetar Internaţional nu agrează, în acest moment, o asemenea măsură. Finanţiştii de la Washington privesc doar „la rece” cifrele pe care tot Cabinetul Ponta le-a pus în faţa lor şi sunt de părere că argumentul unei posibile reduceri a evaz