Potrivit primelor informații, acțiune avizează 14 deținuți încarcerați în cinci penitenciare, precum și complici ai acestora din 11 județe. Condamnații au înșelat aproape 80 de români prin metoda „Accidentul” și prin promisiunea de câștiguri fabuloase. Perchezitii
Oficiali din Poliţia Română au precizat pentru EVZ că sunt dosare instrumentate pe baza unor plângeri depuse de victime, chiar şi de la începutul anului.
Suspecţii ar fi contactat prin telefon părţile vătămate cărora le aduceau la cunoştinţă implicarea unui membru al familiei sau a unei rude apropiate într-un accident soldat cu victime omeneşti şi pentru care, pentru a nu fi arestat, era necesară trimiterea unei sume considerabile de bani prin sistemul de curierat bancar, unor persoane pretinse a fi avocaţi sau rude ale victimelor.
Modul de operare al escrocilor-deținuți
Printre cei care se ocupau cu înșelăciunile prin telefon se numără condamnaţii la închisoare pe viaţă pentru comiterea de infracţiuni de omor deosebit de grav. Parchetul Tribunalului București a transmis modul de operare al infractorilor aflați în spatele gratiilor. Procurorii arată că aceștia contactau telefonic, la întâmplare, persoane pe care le induceau în eroare, recomandându-se a fi avocaţi, organe judiciare sau rude apropiate ale victimelor iar, sub pretextul că un membru al familiei a fost implicat într-un accident rutier soldat cu vătămarea corporală gravă a unei persoane, le pretindeau diverse sume de bani ce urmau a fi remise victimelor accidentelor cu titlu de despăgubire şi pentru a nu depune plângere penală.
Sumele respective urmau a fi transmise prin intermediul instituţiilor bancare sau de transfer de numerar către complicii învinuiţilor, persoane aflate în stare de libertate, care ridicau ulterior banii depuşi de către victime.
„În alte situaţii, învinuiţii le-au determinat pe vic