Miniştrii de Externe ai UE au pregătit luni la Bruxelles summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie, la Vilnius. Acolo va fi parafat Acordul de Asociere UE-Moldova, dar România ar dori o apropiere concretă de Chişinău, mai ales după aceea.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Este cert că în noiembrie acordul de asociere UE-Moldova va fi parafat, ceea ce echivalează cu o angajare de semnare ulterioară din partea ambelor părţi. Şi tot la Vilnius, România va cere o perspectivă clară de aderare la UE pentru Republica Moldova.
Momentul aderării este însă acum destul de departe şi revenind la acordul de asociere, acesta îşi are importanţa lui, întrucât i s-a cerut Moldovei o apropiere semnificativă a legislaţiei sale de cea europeană.
După summit-ul de la Vilnius, România ar dori să nu se dea uitării dosarul, ci ca punerea în practică a noilor prevederi să fie concretă, astfel încât acordul să fie grabnic semnat.
Procesul ar trebui grăbit, în aşa fel încât el să ia sfârşit până în toamna anului 2014, adică înainte de schimbarea echipei actuale a Comisiei Europene. Comisia este cea care dă undă verde pentru semnare, iar cu actuala echipă, Moldova a dobândit o relaţie de încredere. La fel, ar fi ideal ca semnarea acordului să se petreacă înainte de alegerile parlamentare din Moldova, prevăzute exact în 2014.
Prin urmare, progresele în acest dosar depind doar de clasa politică moldovenească, întrucât UE şi-a ţinut partea sa de promisiune şi a avansat spectaculos de repede în negocieri cu Chişinăul.
În fine, tot pentru anul viitor, România încurajează liberalizarea sistemului de vize cu UE-Moldova, ţara aflându-se în ultimul stadiu al discuţiilor şi fiind deci cea mai avansată la acest capitol dintre toate ţările Parteneriatului Estic.
Chişinăul trebuie să pună însă în apl