Satoshi Kanazawa, profesor de psihologie la London School of Economics, a realizat un studiu care a dezvălui diferenţe importante de comportament între cei care se culcă târziu şi cei care se scoală foarte devreme, informează marţi ziarul ABC, citat de Agerpres.
Acest fenomen este atribuit aşa numitului ciclu circadian, ciclul de 24 de ore care ne reglează ceasul biologic în perioada de somn şi în cea de veghe. Normal este ca perioada somnului la fiinţa umană să înceapă atunci când se stinge lumina solară, având în vedere că prin natura noastră suntem fiinţe diurne. În această fază, corpul nostru intră în perioada de "economisire a energiei", temperatura corporală scade şi nu se mai secretă hormoni.
Progresiv corpul îşi încetineşte funcţiile. Nu mai suntem în alertă, scad reflexele, devenim lenţi, iar minimul de activitate se înregistrează între orele 3 şi 6 dimineaţa.
Citeşte şi Care sunt cele mai bune şi cele mai rele POZIŢII PENTRU SOMN. Vezi dacă dormi corect
Acest ritm se autoreglează dacă respectăm rutina în funcţie de obiceiurile noastre vitale. Totuşi, când o persoană nu se poate odihni în funcţie de ceasul său intern, ritmul circadian se dereglează şi pierde o parte importantă a capacităţilor sale fizice şi mentale.
Studii recente au relevat că există persoane care se abat de la aceste reguli. Sunt aşa numitele păsări de noapte, al căror ciclu circadian este mai lung decât obişnuit. Potrivit cercetătorilor spanioli Ibcia Santibáñez Lara şi Jorge Sánchez Vega, aşa-numiţii "noctambuli" au perioadele de somn deplasate şi simt nevoia să se culce mai târziu, în jur de ora 2 noaptea.
Citeşte şi Cercetătorii britanici au răspunsul: Cum să îţi zugrăveşti camera pentru a dormi MULT ŞI BINE
Pe de altă parte, spre deosebire de ceilalţi, noctambulii au perioada de vârf de activitate şi sunt mai productive după mi