Faţă de alte judeţe, cheltuim moderat cu şomerii – asta reiese dintr-o situaţie realizată de site-ul Econtext.ro, privind numărul persoanelor fără muncă şi cheltuielile cu susţinerea acestora. Cu toate acestea, anii de criză au crescut enorm cheltuielile cu şomerii în judeţul nostru.
Anii de criză au crescut cheltuielile cu şomerii cu milioane de lei. Pe fondul disponibilizărilor colective şi implicit a creşterii ratei şomajului, cheltuielile cu protecţia socială au crescut în patru ani de zile cu peste opt milioane de lei. Situaţia publicată de Econtext.ro face referire atât la ajutorul de şomaj, cât şi la plăţi compensatorii. Mai exact, potrivit situaţiei, în 2008, înainte de criză, cheltuielile cu protecţia socială la nivelul judeţului nostru se ridicau la peste 25,9 milioane de lei. În 2012, costurile de susţinere a celor fără loc de muncă au ajuns la peste 34,4 milioane de lei. Variaţia pentru anii 2008 – 2012 a fost de 33 la sută. În aceste condiţii, judeţul Arad ocupă locul 18 în ţară, la nivelul costurilor cu protecţia socială. Trebuie spus că, faţă de alte judeţe, creşterea înregistrată în anii de criză, în Arad nu este atât de mare. Judeţele cu creşterile cele mai mari de cheltuieli cu protecţia socială sunt în ordine: Ilfov, Bucureşti, Bihor, Cluj, Tulcea, Timiş, Brăila şi Galaţi.
În a doua parte a anului 2012, numărul şomerilor arădeni a scăzut simţitor, iar acest trend s-a păstrat şi din primăvara acestui an. Trebuie spus că, în 2011, Aradul avea oficial, peste 11 mii de şomeri. În prezent, Aradul are 6.548 de persoane fără loc de muncă, înregistrate în evidenţa agenţiei de şomaj, situaţia fiind asemănătoare cu cea din 2008, dinainte de criză.
Faţă de alte judeţe, cheltuim moderat cu şomerii – asta reiese dintr-o situaţie realizată de site-ul Econtext.ro, privind numărul persoanelor fără muncă şi cheltuielile cu susţi