Dacă au loc mutaţii importante la nivelul opiniei publice în ceea ce priveşte atitudinea faţă de Occident, nu putem exclude pentru viitor decizii la nivel politic care să încerce să le capitalizeze.
Una dintre consecinţele evenimentelor din vara trecută este schimbarea de atitudine, mai ales la nivelul unei părţi a elitelor, faţă de ceea ce îndeobşte numim lumea occidentală. Ce e curios e că o bună parte dintre cei în cauză considerau, uneori chiar de o manieră exagerat idilică, până acum câţiva ani în urmă, atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite adevărate faruri călăuzitoare pentru România, în ceea ce priveşte democraţia şi construcţia instituţională. Brusc, occidentalii au devenit nişte ipocriţi atunci când fac trimitere la valori democratice şi la statul de drept şi nu sunt mai breji ca noi nici în materie de corupţie.
De unde această, schimbare majoră de atitudine? Dejucarea puciului USL din vara trecută datorită intervenţiilor Bruxellesului, ale altor câtorva capitale europene importante, între care Germania a jucat un rol cheie, şi a Washingtonului a generat o mulţime de frustrări şi resentimente, bine alimentate de altfel de vectori media precum Antena 3, faţă de cei consideraţi responsabili pentru eşecul demersului. Şi nu doar la nivel politic. Anchetele DNA, condamnările sonore din justiţie, instaurarea unui climat general perceput drept unul de „insecuritate“ în rândul oamenilor de afaceri implicaţi în contracte cu statul sau pe bani europeni, dar şi reformele din educaţie, toate generic asociate cu regimul Băsescu, au fost privite cu maximă ostilitate.
Aşa că e lesne de înţeles de ce pentru cei în cauză lumea occidentală a devenit brusc antipatică şi duşmănoasă. E adevărat că şi de partea cealaltă a baricadei lucrurile s-au radicalizat. Orice contact cu Rusia sau China este privit cu suspiciune din star