Tatiana Odobescu de la Bălţi a condus mai mulţi ani Muzeul de Arheologie „Callatis“ din oraşul de la malul Mării Negre. Recent mai multe instituţii culturale din Mangalia au fost comasate, iar basarabeanca a fost avansată în funcţie.
Într-o ţară în care nu există niciun respect pentru vestigiile istorice, iar clădirile de patrimoniu sunt făcute una cu pământul chiar sub nasul autorităţilor se nasc şi oameni care îşi dedică întreaga viaţă săpăturilor arheologice şi care cred în subsolurile regiunii noastre se ascunde istoria cea adevărată. Este şi cazul Tatianei Odobescu de la Bălţi, care s-a stabilit în urmă cu 16 ani la Mangalia, iar de aproape zece ani este şef pe tot ce înseamnă Arheologie în acest oraş cu încărcătură istorică deosebită.
Basarabeanca face parte din prima generaţie de tineri moldoveni şcoliţi în România. A învăţat Istoria şi Teoria Artei la Bucureşti. „Aici e primul meu loc de muncă. Am terminat facultatea în 1997, de atunci lucrez la Mangalia în cadrul muzeului. Acuş se fac 20 de ani“, ne spune zâmbind cercetătoarea şi criticul de artă.
Avansată în funcţie
S-a îndrăgostit de oraşul de la malul mării, iar astăzi povesteşte oricui îi trece pragul file din epopeea cetăţii antice Callatis. La Mangalia figurinele cu zeităţi şi alte personaje antice nu sunt doar ilustraţii din manuale, ele prind viaţă în mica incursiune istorică. „În 2005 un coleg de-al nostru a descoperit, absolut întâmplător, o parte din friza-simbol al cetăţii, cu zeitaţile principale Atena, Afrodita, Hera şi posibil Poseidon. A fost o bucurie mare pentru noi. Le-a găsit în relieful unei structuri funerare, la fel cum alte vestigii le-am găsit în fundaţia unei case de mai târziu, din perioada romanilor şi bizantinilor. Este din marmoră de calitate superioară, iar chipurile zeităţilor au fost distruse în ideea că au distrus culturile şi credinţă în ei. Nu se şt