Papa Francisc se loveşte de obstacole uriaşe în tentativa sa de a face curăţenie la Vatican. Mai ales planul său de a scoate Banca Vaticanului de sub influenţa mafiotă este subminat chiar de cei din anturajul său apropiat.
Expertul în problemele Vaticanului, Sandro Magister, dedică, în ultimul număr al săptămânalului italian L'Espresso, o anchetă incendiară asupra trecutului sulfuros al Monseniorului Battista Ricca, pe care Papa Francisc l-a numit pe 15 iunie reprezentantul său la Banca Vaticanului.
Nominalizarea lui Ricca (foto stânga, mângâindu-l pe Papă pe obraz - n.r.), văzută iniţial ca o mutare care să cureţe şi să recredibilizeze Banca Vaticanului, s-a dovedit un fiasco: o tăcere complice a învăluit, la Roma, persoana cardinalului, ascuzându-i Papei detalii scandaloase. Abia la o săptămână de la numirea lui Ricca, Papa a aflat de antecedentele "de natură a afecta serios imaginea suveranului pontif însuşi şi a dorinţei sale de reforme". Totuşi, deşi mulţi cunoşteau aceste "antecedente", nimeni nu formulase rezerve la nominalizare.
Abia pe 22 iunie, la reuniunea nunţiilor apostolici la Roma, "Papa a aflat, din mai multe surse, antecedente ale lui Ricca de care nu avea cunoştinţă", mai ales viaţa dublă dusă de acesta în ultimii ani.
Papa şi-a exprimat "durerea de a fi fost ţinut în ignoranţă privind fapte atât de grave", ca şi dorinţa de a "repara" nominalizarea făcută, mai ales că aceasta era interimară.
Autorul articolului din L'Espresso vede în spatele tăcerii care a învăluit nominalizarea lui Ricca "o capcană" întinsă Papei Francisc, prin disimularea deliberată a unor "informaţii esenţiale", care, dacă ar fi fost cunoscute, l-ar fi făcut pe Papă să nu-l nominalizeze la Banca Vaticanului.
Dosarul Ricca, interzis minorilor
Într-adevăr, dosarul lui Battista Ricca este rocambolesc. Acest