Acţiunea a fost coordonată de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR
Buzăul s-a numărat ieri printre cele 11 judeţe în care poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul IGPR, au desfăşurat 42 de percheziţii, pentru depistarea unor persoane suspectate că se ocupă cu înşelăciuni prin metoda „Accidentul”, metodă prin care au fost păcăliţi până acum sute de naivi.
Acţiunea de ieri, la care au participat peste 500 de poliţişti din toată ţara, inclusiv din cadrul IPJ Buzău, s-a desfăşurat în cadrul a 78 de dosare penale înregistrate la Poliţia Municipiului Bucureşti, suspecţii fiind localizaţi pe raza Capitalei şi a 11 judeţe, precum şi în cinci penitenciare.
Printre judeţele în care au fost identificaţi astfel de suspecţi se numără şi Buzăul, ieri dimineaţă fiind efectuate două percheziţii domiciliare la două adrese din oraş. Se pare că cei doi buzoieni vizaţi sunt cercetaţi pentru că ar fi facilitat distribuirea unor telefoane mobile către persoane aflate în penitenciar, iar acestea le-ar fi folosit pentru a păcăli mai mulţi cetăţeni.
Metoda „Accidentul” constă în apelarea victimelor pe telefoanele mobile, escrocii prezentându-se drept rude ale acestora, şi spunându-le că au provocat un accident grav de circulaţie şi că au nevoie urgentă de bani pentru avocaţi sau pentru a despăgubi victimele. Celor înşelaţi le sunt solicitate sumele de bani prin curierat rapid, şi, sub şocul emoţional, mulţi oameni nu au mai verficat veridicitatea celor comunicate şi au dat imediat curs recomandărilor primite, constatând ulterior că au fost păcăliţi.
Multe dintre aceste apeluri vin din penitenciare, din partea deţinuţilor care primesc aparatele prin intermediari, în urmă cu câteva luni stabilindu-se că liderul unei astfel de grupări de ţepari era un căntăreţ bisericesc buzoian care este închis în penitenciarul din Galaţi pentru omor