Mii de profesori care au lucrat cel puțin un an la catedră și doreau să-și obțină confirmare în breaslă nu au reușit să ia nota opt, minimum de trecere la examenul de definitivare. Sursa: ARHIVA EVZ
Mai bine de jumătate dintre candidați au picat cu brio. Concret, din totalul de 7.400 de dascăli care au trecut, joi, prin focurile probei scrise ale examenului de definitivare, care le-ar fi dat dreptul de practică în învățământul preuniversitar, doar 47,83% au reușit să ia nota de promovare opt, adică puțin peste 3.000.
Cei mai destoinici candidați au fost profesorii din Gorj (rată de promovare de peste 76%), iar cei mai slabi colegii lor din Caraș-Severin (doar 29% promovați). Notele de zece au fost o raritate, doar 32 de cadre didactice reușind acestă performanță, în timp ce alte 174 au obținut note între 9,50 și 9,99.
Cele mai multe rezultate, peste 1.800, au fost cuprinse între 8 și 8,49.
Candidaţii prezenţi la examenul de definitivare au avut de susţinut două probe. Prima, care s-a desfăşurat în perioada ianuarie - iunie, a constat în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă şi a avut caracter eliminatoriu. Datele arată însă că etapa a fost floare la ureche pentru mai toți candidații, pentru că din 8.500 înscrişi, au reuşit să se califice pentru a doua probă, scrisă, 7.900 de candidaţi.
Noutățile examenului de definitivare au fost următoarele: nota minimă de promovare a crescut de la 7 la 8 şi au avut drept de participare și debutanții cu un an vechime la catedră.
Între 23 şi 24 iulie candidaţii vor putea depune contestaţii la centrele de examen, soluţionarea acestora urmând să se realizeze în intervalul 25 - 26 iulie. Pe data de 27 iulie se vor afişa rezultatele finale.