Primul om acuzat de terorism în România a fost scos din ascunzătoarea Poliţiei după cinci zile şi a fost închis în Penitenciarul Rahova, de unde fusese eliberat pe 26 aprilie 2006.
1 /.
Primul om condamnat pentru terorism în România, Omar Hayssam, s-a reîntors, ieri, în Penitenciarul Rahova, închisoarea din care a fost eliberat în urmă cu peste şapte ani. Controversatul afacerist de origine siriană, acuzat şi arestat pentru răpirea, în martie 2005, a jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Mişcoci şi Eduard Ovidiu Ohanesian a lipsit de la apel 2.742 de zile.
Adus în ţară, a stat în arestul Poliţiei Române, încât nici măcar citaţiile trimise de Tribunalul Bucureşti nu l-au găsit. Omar Hayssam fusese chemat, ieri, în instanţă, în „Dosarul Bucovina”, fiind acuzat de delapidare, alături de fratele şi cumnatul lui. Tribunalul a trimis citaţii la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi la Arestul Poliţiei, însă acestea s-au întors cu menţiunea că „nu se ştie locul de detenţie”. Cea care a plătit poliţele în această bulibăşeală a fost avocata lui Hayssam, amendată de instanţă cu 300 de lei pentru că nu s-a prezentat.
Negocieri secrete
Hayssam a generat o adevărată furtună atunci când a fugit din ţară. El a ieşit pe poarta puşcăriei pe 26 aprile 2006. La scurt timp după dispariţia sa, în noaptea de 29 spre 30 iunie 2006, şefii SRI, SIE şi procurorul general al României, Ilie Botoş, şi-au prezentat demisiile. Aducerea lui în ţară a generat alte dispute. Analistul Ion Cristoiu susţine că sirianul a fost adus în România în unor negocieri secrete duse de serviciile noastre de informaţii şi că e meritul preşedintelui Traian Băsescu. În opinia sa, operaţiunea serviciilor româneşti de informaţii este asemănătoare cu ale americanilor: să găsească şi să aducă, pentru a-l pedepsi pe orice infractor, viu sau mort.
Carantină de 21 de zile