Planurile de restructurare ale companiilor de stat vizează desfiinţarea a circa 8.000 de locuri de muncă în cele cinci luni care au mai rămas până la finele anului, a spus astăzi Ion Pisc, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).
Cele mai multe concedieri vor fi la Poştă, dar şi alte companii de stat vor da afară cel puţin o mie de angajaţi.
Ion Pisc a trecut în vedere cele "3.600 disponibilizări de la Poşta Română, 1.000 de disponibilizări din zona de servicii a grupului Electrica Serv, 1.000 de disponibilizări de la unităţile de producţie a energiei electrice şi termice, 1.300 de disponibilizări de la Termoelectrica Galaţi şi Brăila şi de la Elcen". Declaraţiie acestuia au fost făcute înainte de întâlnirea cu reprezentanţii FMI, potrivit Agerpres.
Deşi nu au fost amintite de reprezentantul sindical, şi companiile din grupul Căilor Ferate Române vor trebui să concedieze câteva mii de angajaţi în total (cel puţin 1.000 în fiecare din cele trei companii).
Pe de altă parte, concedieri sunt de mult timp în plan în cadrul companiilor miniere, ceea ce ar putea urca numărul total al şomerilor la peste 10.000, până la finele anului.
Pentru bugetul de şomaj, valul mare de concedieri va fi o sarcină împovărătoare.
De regulă, compensaţiile pe care le primesc disponibilizaţii constau în salarii compensatorii, care ajung, la Poşta Română, de exmplu, şi la 30 de salarii medii per disponibilizat, pentru o vechime de peste 30 de ani în companie.
Potrivit Ordonanţei 36/2013, în funcţie de prevederile contractului colectiv de muncă, disponibilizaţii pot primi însă şi şomaj, timp de un an, şi venituri în completare, timp de 24 de luni după data concedierii.