Reasigurarea şi păstrarea aliaţilor din avanposturi geopolitice ar putea prelungi ordinea liberală internaţională, ridicând costurile oricărei tentaţii de revizionism, într-un moment în care China, Rusia şi Iranul testează rezistenţa alianţelor SUA.
În timp ce lumea era cu ochii pe summitul G-8 din Irlanda de Nord, forţele SUA derulau exerciţii militare pentru a se pregăti pentru cele mai rele scenarii în Marea Baltică şi Oceanul Pacific. În primul, nave americane împreună cu nave din Polonia, statele baltice şi vecinii lor simulau un răspuns comun la o criză generată de o mare putere din apropiere. În al doilea, trupe din Canada, Noua Zeelandă şi Japonia s-au alăturat celor americane la Camp Pendleton, în California, pentru a simula recucerirea unei insule capturate de o altă mare putere din regiune.
Simulările punctează contextele relativ similare cu care se confruntă aliaţii SUA. Într-un arc care se întinde din Estul Europei, Golful Persic până în Estul Asiei, statele vulnerabile aflate la periferia puterii americane îşi reexaminează meniul de opţiuni strategice. Este o încercare de contrabalansare a puterilor cu ambiţii revizioniste, precum China, Rusia şi Iran.
Multe dintre aceste state mici au lansat deja programe substanţiale de înarmare. Singapore cumpără rachete, Vietnamul submarine din clasa Killo, Arabia Saudită 84 de avioane F-15, iar statele din Golf îşi extind masiv bugetele destinate apărării. Până şi Polonia, în ciuda faptului că este membră NATO şi se află sub umbrela americană de securitate, a iniţiat un program de 40 de miliarde de dolari prin care îşi propune să achiziţioneze orice, de la rachete antinavă, drone, la un nou sistem de apărare antiaeriană. Mai mult, 5 aliaţi SUA din aceste regiuni cheie se află în top 10 importatori globali de armament.
Pe lângă armament, aliaţii