Ciocolateria clujencei Anca Andreiţu din Bruxelles a devenit un loc popular printre angajaţii ambasadelor străine din oraş şi printre funcţionarii instituţiilor europene care vor să facă un cadou deosebit pentru oaspeţi. Notorietatea dobândită i-a rezervat un loc într-o carte dedicată istoriei ciocolatei belgiene.
Care sunt şansele ca o româncă să aibă succes cu un magazin de ciocolată în Bruxelles, capitala „ţării ciocolatei“, unde funcţionează peste 2.000 de astfel de afaceri, dintre care multe au tradiţie de sute de ani? „Într-un an va da faliment, aşa mi-au spus vecinii magazinului“, povesteşte, zâmbind, clujeanca Anca Andreiţu, a cărei ciocolaterie deschisă în 2007 a devenit atât de cunoscută încât a ajuns, în 2012, într-o carte care spune povestea deliciosului produs din cele mai vechi timpuri şi până astăzi.
„Reputaţia mondială a ciocolatei belgiene face din pralina belgiană o atracţie irezistibilă pentru numeroşii străini care lucrează în ambasade şi în marile instituţii europene amplasate în Bruxelles. Anca Grignard (numele dobândit după căsătorie – n.r.), a cărei ciocolaterie «Rendez-Vous Chocolat» este situată aproape de aceste instituţii şi de mai multe ambasade, vede în fiecare zi cum ciocolata belgiană a devenit cel mai bun purtător de cuvânt al Belgiei.
Ciocolateria ei, cu nume predestinat, a devenit locul de întâlnire privilegiat al îndrăgostiţilor de ciocolată belgiană. (...) Pralinele ei superbe ajung în cele patru colţuri ale lumii, unde meşteşugul belgian exclusiv de producere a ciocolatei poate fi apreciat la justa valoare“, se arată în pagina dedicată Ancăi din cartea „Pralina 1912-2012“, publicată de Eddie Van Belle, proprietarul companiei Puratos, unul dintre cei mai mari distribuitori de aditivi alimentari din lume.
În carte, el reconstituie istoria ciocolatei şi o aduce la zi, prezentând ciocola