Bursa a crescut cu 0,37%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să nu intre la tranzacţionare, iar operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) şi SIF Oltenia (SIF5) au asigurat aproape 90% din lichiditatea de 24,4 milioane lei.
Piaţa a crescut uşor încă din primele minute, însă recuperarea uşoară a venit în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Rulaje de peste 20.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.
Lichiditatea pieţei, de 24,4 milioane lei (5,5 milioane euro), a fost de peste două ori mai mare decât rulajul de luni, de numai 11 milioane lei (2,5 milioane euro). Aproape 90% lichiditatea de marţi a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (16,7 milioane lei, din care patru deal-uri de 9,7 milioane lei) şi cu titlurile OMV Petrom (2,2 milioane lei, din care un deal 860.000 de lei) şi cu acţiuni SIF Oltenia (1,7 milioane lei, din care un deal de 1,4 milioane lei).
"Dependenţa Bursei de la Bucureşti de tranzacţiile deal, în condiţiile unei lichidităţi oricum sensibil sub 10 milioane de euro pe sedinţă, reprezintă încă o măsură a poziţiei delicate a bursei noastre în peisajul regional, având în vedere că doar câteva acţiuni pot absorbi capitaluri importante, care s-ar dori investite pe piaţa de la Bucureşti. Singurul tratament pentru volumele reduse îl reprezintă listările majore, mai ales dintre marile companii private din economie. Fără astfel de exerciţii de succes în următorii circa trei ani, bursa noastra riscă să nu îşi mai poată depăşi pentru mult timp condiţia de piaţă de active de dimensiune experimentală", a declarat pentru MEDIAFAX şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu.