APIA Olt va controla în acest an prin teledetecţie 2.328 de fermieri care au depus cereri pentru subvenţia pe terenul cultivat şi cel în proprietate, în vizor fiind aproape 14.000 de parcele.
Fermierii care în acest an au depus cereri pentru subvenţia pe suprafaţă vor avea ceva emoţii. Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură a selectat 2.328 dintre ei pentru teledetecţie, fiind vizate 13.940 de parcele. Pentru cei care sunt convinşi că şi terenul nelucrat poate fi luat drept teren cultivat cu plante de nutreţ, răspunsul este că fiecare tip de cultură are răspuns diferit în funcţie de zona spectrală cercetată, deci probabilitatea de eroare este redusă în cazul în care fermierul a identificat corect pe schiţele întocmite de el parcelele pe care le exploatează.
Alţi 1.100 de fermieri vor fi controlaţi în teren pentru a se stabili dacă au respectat regulile de eco-condiţionalitate (sunt 11 repere urmărite, în funcţie de declaraţiile făcute de fermieri la APIA – dacă terenul nelucrat este totuşi bine întreţinut etc.).
Informaţiile care vor nelinişti, poate, pe ici-pe colo nu se opresc aici. 119 fermieri vor primi vizita funcţionarilor APIA în teren, pentru controlul clasic. E vizată verificarea tipului culturii de pe o anumită parcelă, stabilirea limitelor culturii, dacă parcela este utilizată în scopuri agricole, dacă se respectă menţinerea condiţiilor de agro-mediu etc. Reprezentantul APIA a precizat că nu poate face publice localităţile în care se desfăşoară aceste controale decât după încheierea întregului proces. Cert este că sunt vizate zonele Slatina şi Scorniceşti.
Judeţul Olt a fost cuprins şi anul trecut în procesul de teledetecţie, atunci fiind vizaţi 2.441 fermieri, cu 12.912 parcele, în timp ce controlului clasic au fost supuse 19 ferme, an fără controale fiind, în schimb, 2011.
APIA a primit în aces