Premierul român a spus într-un interviu acordat Bloomberg că economia locală a crescut cu 2,4% în prima jumătate a anului, ceea ce ar reprezenta o accelerare a procesului de creştere, de la nivelul de 2,2%, din primele trei luni din an şi o mare supriză pentru noi care estimăm o creştere de 1,8% pentru prima jumătate din an, asemeni majorităţii analiştilor, scriu analiştii ING Bank România într-un raport emis astăzi.
1 /.
Aceştia au remarcat şi afirmaţia premierului că România a devenit al patrulea mare producător auto din Europa.
De fapt, scriu analiştii ING, România a fost în 2012 al zecelea cel mai mare producător auto din Europa.
Producţia Ford va conduce probabil la o majorare a producţiei totale cu circa 40%, ceea ce ar putea permite României să urce un loc în clasament, dar este departe de majorarea de 350% de care avea nevoie pentru a deveni cel mai mare al patrulea producător auto european, scriu analiştii bancari.
Cu toate astea, chiar şi zilele următoare premierul a repetat acest lucru în mai multe interviuri.
Despre creşterea economică
Potrivit analiştilor citaţi, deşi afirmaţiile oficialului român indică faptul că economia ar fi cunoscut o creştere aceclerată în al doilea trimestru, ceea ce ar prespune o majorare cu 1,5% în trimestrul al doilea al anului faţă de primele trei luni din an, datele statistice par a indica mai degrabă că în al doilea trimestru din an evoluţia economiei s-a înrăutăţit.
Producţia industrială nu va mai repeta cel mai probabil performanţa extraordinară din primul trimestru, când a crescut cu 2,6%. Apoi, cel mai probabil, vânzările retail, o imagine a consumului, s-au contractat în al doilea trimestru, cu 1,5%, după ce în primul crescuseră cu 1%, scriu aceştia.
Activitatea de construcţii este probabil singurul punct forte din al doilea