În sfârşit, se întâmplă şi lucruri mai bune, în complicatul proces al desenării regiunilor pe proiectul lui Liviu Dragnea, respectiv regionalizarea României. Un academician şi nu oricine, Dinu Giurescu „scufundă” construcţia lui Dragnea cu opinii pertinente. Ceea ce nu au îndrăznit majoritatea oficialilor maramureşeni, face un istoric, este drept academician, dar…
Regionalizarea, proiectul cel mai ambiţios al actualei puteri, alături de modificarea Constituţiei, a intrat într-o fază a unor dezbateri, oarecum ascunse, între profesori, academicieni şi cei care lucrează în mod direct la proiectul regionalizării.
După cum se ştie, Dragnea şi echipa lui au venit cu varianta unei Românii împărţită în opt regiuni, pe structura celor opt Agenţii de Dezvoltare regională. Din 1998, după modelul landurilor germane, au fost înfiinţate cele opt ADR-uri. Maramureşul face parte din ADR N-V. Lângă noi mai sunt judeţele Satu Mare, Sălaj, Bistriţa, Bihor şi Cluj.
Aceste ADR-uri nu au avut personalitate juridică şi au avut ca scop, în principal, reducerea disparităţilor între judeţele componente. După 15 ani putem spune că disparităţile între judeţele din ADR N-V s-au mărit, de parcă am privi cu lupa. Caşcavalul, metaforic vorbind, finanţărilor pe ADR a fost „adjudecat” de către Cluj şi parţial de Bihor, „frate de cruce cu Cluj”. Nimeni nu recunoaşte, dar se vede cu ochiul liber. Noi, muritori de foame, ei pe cai mari.
Ideea de la care s-a plecat cu înfiinţarea acestor ADR-uri a fost confiscată de politicienii clujeni, de la putere sau din opoziţie. Grupul de la Cluj, format din oameni inteligenţi, a ştiut să profite de oportunităţile oferite de ADR. Iar acum vor în continuare…
Din păcate, procesul de regionalizare a fost preluat de Liviu Dragnea, un politician uns cu toate alifiile, influent, puternic, dur. A scos din job