Eforturile guvernelor statelor vecine României de a păstra controlul în sectoarele economice strategice sunt evidente în topul celor mai mari companii din regiune, care este dominat copleşitor de companiile de stat. Din cele mai mari 500 de companii europene opt sunt poloneze, iar dintre acestea şase – printre care cel mai mare producător de energie din ţară, cea mai mare bancă, unul dintre principalii asigurători şi un colos minier – sunt controlate de guvern. Cea mai mare companie din regiune, producătorul ceh de electricitate CEZ, este controlat de stat. Ambele companii ungare prezente în top au guvernul în acţionariat.
Într-un clasament al celor mai mari 500 de companii europene în funcţie de valoarea de piaţă realizat de Financial Times Polonia este prezentă cu opt nume, Cehia cu trei şi Ungaria cu două.
La cea mai mare companie din regiune, CEZ, statul ceh deţine aproape 70% din capital. Grupul acoperă o mare parte din Europa de Est, fiind prezent, în afară de Cehia, în România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Grecia şi Turcia. În Vest, CEZ are operaţiuni în Germania şi Austria. Producţia vine din diverse tipuri de centrale – nucleare, pe cărbune, hidro, fotovoltaice, eoliene, pe gaze naturale şi pe biomasă.
PKO Bank, următoarea clasată, este cea mai mare bancă poloneză, cu operaţiuni axate pe retail banking, la care statul deţine 31,4% din capital. Banca desfăşoară şi activităţi de brokeraj printr-o casă de brokeraj. De asemenea, PKO finanţează investiţii şi ajută la dezvoltarea sectorului imobiliar. Ţările în care este prezentă sunt Polonia, Ucraina şi Suedia.
Locul trei este ocupat tot de o bancă poloneză, Pekao, dar aceasta este deţinută în proporţie de 59% de grupul financiar italian UniCredit.
Poziţia a patra revine tot Poloniei, cu PZU Group, lider pe piaţa de asigurări con