Evenimentele care marchează 20 de ani de la înfiinţarea Memorialul de la Sighet s-au încheiat cu o ediţie jubiliară a Şcolii de Vară, desfăşurată între 12 şi 16 iulie la Sighet şi în 17 iulie la Bucureşti.
Ca în fiecare dintre cei 15 ani de existenţă, Şcoala de Vară de la Sighet a fost organizată în 2013 de Fundaţia Academia Civică, în parteneriat cu Fundaţia „Konrad Adenauer“, beneficiind şi de sprijinul Ambasadei Republicii Cehe, al Institutului Polonez şi de cel al reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti. Deja seria celor care fac posibilă Şcoala Memoriei ne spune ceva important despre atmosfera în care ea se desfăşoară. Într-o lume românească în care sprijinul instituţiilor statului vine cel mai adesea cu forme de condiţionare politică, sprijinul extern, inclusiv cel al unei fundaţii creştin-democrate germane, face posibilă o tradiţie în care au fost evitate utilizările politice partizane, în favoarea unei autentice forme de educaţie prin memorie.
Dintre cei aproape 100 de participanţi, aproximativ 30 erau foşti elevi ai Şcolilor de Vară anterioare, care îi reprezentau pe toţi cei 1.500 de cursanţi din ultimii 15 ani. Dacă adăugăm la această cifră aceea a peste 50.000 de vizitatori anuali ai Memorialului, ne dăm seama de impactul social pe care îl are Sighetul azi. Ceea ce a început acum 20 de ani ca o iniţiativă cu mici şanse de succes, pentru că era diametral opusă politicii uitării implementată atunci de statul român la toate nivelele sale, a devenit azi cea mai importantă formă de instituţionalizare a memoriei represiunii comuniste.
Orice reuşită este rezultatul întâlnirii unor oameni cu un context. Iar atunci când contextul nu e deloc încurajator, importanţa celor care reuşesc nu datorită contextului, ci înfruntându-l este cu atât mai mare. Deci cu atât mai impresionant apare gestul A