La protest participă toţi salvamarii, de la Eforie la Vama Veche, cu excepţia celor din Mamaia. Ei spun că nu şi-au primit salariile de mai bine de două luni. În aceste condiții, aproape 400 de salvamari sunt nevoiţi să-şi plătească singuri masa şi cazarea.
„ Suntem de două luni de zile pe plajă, ne facem datoria, facem servicii pentru care nu am fost plătiți de două luni de zile. Anunțăm Guvernul că suntem nevoiți să recurgem la această ultimă formă de protest pentru că meseria noastră, cea de salvamar, este deosebită.„ a declarat pentru Gazeta de Năvodari Niki Coitu, administrator Serviciu Salvamar Costinești.
Activitatea salvamarilor este plătită de Guvern, prin intermediul Consiliilor Locale. Suma totală care ar trebui alocată de Executiv ajunge la 4,5 milioane lei. Neplătiți sunt toţi salvamarii de pe litoral, chiar dacă unii au mai fost ajutaţi de autorităţile locale. Banii pentru salvamari nu pot veni decât printr-o rectificare bugetară. Turiștii sunt deocamdată liniștiți pentru că salvamarii își fac datoria cu vârf și îndesat în toate stațiunile de pe litoral.
„ Următoarea fază a protestului va fi retragerea de pe plajă, dar în ultimii ani nu s-a ajuns la această măsură extremă pentru că nu putem lăsa turiștii fără protecția noastră.„ a mai spus Niki Coitu, administrator Serviciu Salvamar Costinești.
Şefii salvamarilor sunt hotărâţi să declanşeze greva generală dacă guvernanţii nu vor face ceva pentru a rezolva situaţia. Aceleaşi probleme au apărut şi anul trecut. În august 2012, salvamarii au intrat în grevă japoneză din acelaşi motiv și și-au primit salariile abia în septembrie. La protest participă toţi salvamarii, de la Eforie la Vama Veche, cu excepţia celor din Mamaia. Ei spun că nu şi-au primit salariile de mai bine de două luni. În aceste condiții, aproape 400 de salvamari sunt nevoiţi să-şi plătească singuri masa şi cazarea. @