Exporturile de petrol ale ţărilor OPEC, excluzând Iranul, au ajuns anul trecut la 982 miliarde dolari, sumă în creştere cu 5,4% faţă de anul precedent şi record al ultimilor 38 de ani, potrivit datelor Administraţiei pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA) din SUA.
EIA anticipează că vânzările de ţiţei ale OPEC vor scădea cu 4,3% în acest an, la 940 de miliarde de dolari, şi cu 3,9% în 2014, la 903 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
Cererea pentru petrolul OPEC va scădea cu 300.000 de barili pe zi în 2013, la 29,6 milioane de barili, urmând să fie cu 2,6% sub producţia actuală. Exporturile OPEC în America de Nord intră în concurenţă tot mai mare cu producţia în creştere a exploatărilor din şisturile din SUA şi Canada.
Producţia de ţiţei a Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii şi unul dintre principalii consumatori de energie, a atins 7,35 de milioane de barili pe zi la sfârşitul lunii aprilie, fiind în creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din OPEC, a obţinut anul trecut 311 miliarde de dolari din vânzarea de ţiţei, reprezentând 32% din veniturile totale ale OPEC, potrivit EIA.
Iranul a fost anul trecut al doilea mare producător de petrol din OPEC, dar a coborât între timp pe locul al şaselea în urma sancţiunilor occidentale impuse din cauza programului nuclear al acestei ţări. Un embargou european asupra achiziţiilor, transportului, finanţării şi asigurării petrolului iranian a intrat în vigoare la 1 iulie 2012.
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.07.2013
Exporturile de petrol ale ţărilor OPEC, excluzând Iranul, au ajuns anul trecut la 982 miliarde dolari, sumă în creştere cu 5,4% faţă de anul precedent şi record al ultimilor 38 de ani, potrivit datelor Administraţiei pentru Informaţii în D