Banca centrală a Ungariei a redus ieri dobânda de politică monetară la 4%, cel mai scăzut nivel din istoria instituţiei, iar în aceeaşi zi guvernul s-a împrumutat de pe piaţă la costuri minime record printr-o emisiune de obligaţiuni pentru care cererea a depăşit de aproape trei ori oferta, scrie Portfolio. hu.
Reducerea de ieri a dobânzii este a 12-a consecutivă şi a fost făcută în acelaşi ritm ca în fiecare lună din august 2012, de 0,25 puncte procentuale. Motivele scăderii sunt, de asemenea, aceleaşi cu cele citate în ultimele luni de Consiliul Monetar, respectiv cererea internă slabă, impactul desinflaţionist al reducerii tarifelor la energie şi neexistenţa riscurilor inflaţioniste pe termen mediu. Totodată, creşterea economică este anemică, iar indicatorii de risc şi stabilitate financiară au permis relaxarea condiţiilor monetare.
Consiliul Monetar a explicat că reducerea semnificativă de până acum a dobânzii şi volatilitatea de pe pieţele financiare justifică schimbarea ritmului sau amplorii relaxării politicii monetare în următoarele luni. Aceasta ar putea să însemne că ciclul relaxării se apropie de sfârşit.
„Economia ungară îşi va reveni probabil din recesiune anul acesta. Situaţia factorilor care alimentează creşterea nu s-a schimbat semnificativ: perspectiva de creştere a economiei globale este în continuare slabă, iar revenirea cererii interne continuă să fie încetinită de prudenţă. O revenire puternică a creşterii va fi vizibilă, probabil, spre sfârşitul anului, pe măsură ce exporturile cresc”, se arată într-un comunicat al Consiliului Monetar.
Premierul Viktor Orban a reproşat adesea în trecut băncii centrale că nu-i sprijină măsurile de stimulare economică prin reducerea dobânzilor, în condiţiile în care Ungaria ajunsese să aibă cea mai mare dobândă din UE. La conducerea instituţiei se află acum György Matolcsy, arhitectul