Pentagonul a făcut publice, în premieră, mai multe opţiuni pentru o intervenţie militară în războiul civil din Siria. Scenariile se regăsesc într-o scrisoare adresată pe 22 iulie Senatului american de către generalul Martin Dempsey.
Şeful Statului Major al Statelor Unite a declarat că toate variantele au fost prezentate deja preşedintelui Barack Obama. Printre acestea figurează: furnizarea de arme către rebeli, aplicarea unor lovituri aeriene asupra trupelor guvernamentale, instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra teritoriul sirian, crearea unei zone tampon la graniţa cu Turcia, Siria şi Iordania şi, în sfârşit, participarea forţelor speciale americane la operaţiunile de capturare a armelor chimice.
Scrisoarea de trei pagini a generalului Dempsey este un răspuns la ameninţarea venită din partea senatorul republican John McCain, principalul susţinător al intervenţiei militare în Siria, că va bloca realegerea generalului în cea mai înaltă funcţie militară din Statele Unite, dacă scenariile nu vor fi făcute publice în următoarele săptămâni, notează Vocea Rusiei.
Generalii americani dau rareori aprecieri politice planurilor militare ale Pentagonului. De data aceasta, însă, Martin Dempsey a făcut exceţie şi a completat scrisoarea cu un comentariu politic dur. „Uneori, ca urmare a aplicării forţei militare, pot urma consecinţe neaşteptate şi situaţia poate lua o trunură negativă, a declarat generalul Dempsey. „Va fi dificil să evităm o extindere a intervenţiei. Am putea să intensificăm în mod neintenţionat activitatea extremiştilor sau cauza folosirii armelor chimice, asupra cărora dorim să preluăm controlul”.
Dempsey sugerează în scrisoarea sa că intervenţia în Siria va crea în mod automat pentru Statele Unite un alt Afganistan sau Irak. Conform estimărilor Pentagonului, costul unei operaţiuni în Siria va fi de 500