Orasul Aninoasa are un frate de suferintã mai mare si mai celebru. Este vorba despre Detroit, care recent a cerut falimentul. Asta le dã sperante edililor din micutul oras hunedorean, care a ajuns sã ofere consultantã si altor localitãti aflate în suferintã financiarã.
Functionarii publici din Aninoasa au ajuns sã facã haz de necaz, dupã ce si Detroitul si-a declarat falimentul, chiar dacã primarul Nicolae Dunca recunoaste cã situatia în care se gãseste localitatea pe care o conduce este supãrãtoare. „Acum cu falimentul Detroit, facem si noi haz de necaz: Aninoasa si Detroit. Dar nu mã simt bine deloc. E neplãcut si pentru noi, dar si pentru locuitori”, a declarat primarul singurei localitãti din tarã care a cerut, pânã acum, în instantã, deschiderea procedurii de insolventã. Oricum, altã sansã nu aveau. Bugetul anual al Aninoasei este de 4,2 milioane de lei, iar datoriile de 5,9 milioane de lei. Adicã, vorbim de un grad de îndatorare de 130 la sutã, conform cifrelor oficiale. Pânã la urmã, însã, insolventa cerutã de administratia publicã în luna iunie are si pãrtile ei bune: nu mai cresc penalitãtile pentru datorii, iar sediul primãriei nu mai poate rãmâne fãrã utilitãti – apã, telefonie sau energie electricã – cum s-a întâmplat de atâtea ori pânã acum din cauza facturilor restante.
Ar putea rãmâne cu facturile neîncasate
Oricum, insolventa poate dura cel mult trei ani, perioadã în care autoritãtile locale declarate insolvente ar trebui sã achite creditorilor sumele cuvenite. Primarul Aninoasei spune cã s-a întocmit raportul de cenzori si, pânã în septembrie administratorul judiciar va face tabloul preliminar al creantelor. Deja, administratorul judiciar a trimis notificãri cãtre toti creditorii primãriei Aninoasa, iar pânã în data de 9 septembrie creditorii trebuie sã se înscrie la masa credalã în tabloul definitiv de creante.
Dupã contesta