S-a schimbat modificarea. A intrat în vigoare schimbarea legii privind performanţa energetică a clădirilor. Adică orice proprietar care vrea să vândă o locuinţă este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificatul energetic, astfel încât clientul să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii unde urmează să-şi cumpere apartamentul.
Se dă startul mega-afacerii “auditarea energetică a clădirilor”. De săptămâna trecută a intrat în vigoare actul normativ potrivit căruia certificatul energetic este obligatoriu. Conform noilor reglementări, vânzătorul este obligat să ia legătura cu un auditor energetic care să întocmească certificatul de performanţă energetică, adică actul care să precizeze dacă e vorba de o clădire izolată termic sau nu şi în ce clasă de eficienţă energetică, de la A la G, se încadrează imobilul (A, fiind cel mai bine izolată, G, cel mai prost izolată - n.r.).
Meseria de auditor energetic a apărut în România din 2011, însă până acum activitatea noii profesii a fost susţinută exclusiv de achiziţiile de clădiri prin credit ipotecar, în cazul cărora băncile solicită certificatul energetic la întocmirea dosarului de credit.
În doi ani şi jumătate de activitate, cei 1.300 de auditori atestaţi în România au eliberat numai pentru tranzacţiile prin Prima Casă circa 60.000 de certificate energetice. Suprafaţa medie a majorităţii locuinţelor cumpărate cu ajutorul programului guvernamental este de circa 50 mp. Asta înseamnă că suma încasată până acum de auditori de pe urma certificatelor energetice eliberate se ridică la circa 9 mil. euro, în condiţiile în care preţul pe metru pătrat, recomandat de Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România (AAECR) pentru întocmirea acestui document este de 3 euro, care include şi taxa ne