Aromate şi foarte gustoase, caisele plac sub orice formă - crude sau în preparate precum gem, compot, marmeladă, dulceaţă, suc, sirop, nectar, caisată, îngheţată, sufleu, şerbet, prăjituri, creme, salate
Caisele - proaspete, conservate sau uscate - sunt consumate cu plăcere atât de către copii, cât şi de către cei mai în vârstă. Fripte la grătar, pe frigăruie, sunt o delicioasă garnitură la friptura de pui şi pot fi folosite în diferite salate. Caisele din compot sunt un adaos aromat la brânza de vaci, iaurturi, îngheţate, deserturi, salate. Gemul/pasta de caise, sunt delicioase în umpluturi (fursecuri sau tarte) sau încorporate în diverse checuri, brioşe, prăjituri etc. Sâmburii se consumă ca atare, sau adăugaţi în dulceaţă. Pulpa fructului, amestecată cu miere, se poate păstra în congelator.
Caise a la Conde
Ingrediente: 350 g orez, 1,5 l lapte, 200 g zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat, 3 linguriţe unt, 1 portocală, 1 kg caise, 300 g zahăr, 1 linguriţă esenţă migdale.
Preparare: Orezul se spală şi se fierbe 5 minute, într-o cratiţă cu apă cât să-l acopere. Se scurge, se clăteşte cu apă şi se pune iar la fiert cu laptele, zahărul, sucul de portocală, sare şi unt. După ce dă câteva clocote, se pune la cuptor, la foc mic, 40 minute. Când este gata, se adaugă vanilia şi se lasă să se răcească. Caisele se spală, se taie jumătăţi şi li se îndepărtează sâmburii; 6 jumătăţi se pasează şi se pun deoparte. Se fierbe zahărul cu 400 ml apă până se face un sirop, apoi se adaugă caisele, se fierb câteva clocote şi se scot. În siropul rămas se pun caisele pasate şi se fierb până se obţine un jeleu; se ia de pe foc şi se adaugă esenţa de migdale. Peste orez, aranjat în formă de coroană, se pun caisele în centru şi se acoperă cu jeleu călduţ. Orezul se ţine la rece, o oră, înainte de a fi servit.
Brioşe cu caise
Ingrediente: 100 g iaurt, 2 ling