Numai 0,6% dintre românii care au asigurare de sănătate detin un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), acesta fiind cel mai scăzut raport din UE, în timp ce proporţia este în Italia de 100%.
În Cehia si Austria, proporţia asiguraţilor care au un card european de sănătate este de 96% şi în Slovacia de 35%. Printre codaşe se numără, după cum se vede şi în tabelul alăturat România cu 0, 6%, Polonia cu 3,9% şi Bulgaria, cu 3,6%.
Peste 190 de milioane de persoane dețin un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), care le permite să obțină îngrijiri medicale de urgență și, astfel, să se bucure de vacanțe lipsite de griji atunci când călătoresc în Uniunea Europeană, Elveția, Liechtenstein, Norvegia și Islanda. Numărul titularilor de CEASS a crescut în mod constant, în 2012 înregistrându-se 15 milioane de noi cetățeni care dețin un CEASS comparativ cu anul precedent, arată comunicatul Comisiei Europene.
"Cardul european de asigurări sociale de sănătate este un adevărat succes, având în vedere că doi europeni din cinci dețin un card cu ajutorul căruia pot să economisească timp și bani în cazul în care se îmbolnăvesc sau se rănesc în timpul unei călătorii în străinătate. În cea mai mare parte a timpului, CEASS funcționează fără probleme. Cu toate acestea, în cazul în care un stat membru nu își îndeplinește obligațiile prevăzute de legislația UE și refuză recunoașterea cardului, Comisia va lua măsuri pentru a proteja drepturile cetățenilor europeni", a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune.
Cum ne ajută CEASS?
CEASS confirmă dreptul unei persoane de a primi tratament de urgență în cadrul sistemului public de sănătate al țării gazdă în aceleași condiții și la același preț ca și cetățenii țării respective. Cardul este e