Cotele mari ale apelor Dunării au ca efect dezvoltarea resursei piscole din Deltă, spun specialiştii din cadrul INCDD Tulcea. Potrivit specialiştilor, sunt mai favorizate specii precum: crapul, caracuda sau linul.
„În general, cotele mari ale Dunării favorizează dezvoltarea ihtiofaunei şi se menţine un nivel ridicat favorabil dezvoltării producătorilor primari care pot da un succes mai mare descendenţei. Se poate contrazice astfel vorba populară potrivit căreia dintr-un milion de icre rezultă un peşte adult. Efectele favorabile ale nivelului Dunării asupra resursei piscicole sunt condiţionate, având în vedere faptul că supravieţuirea puietului depinde de densitatea populaţiei, de calitatea hranei şi de competiţia dintre specii. Ciprinidele (crapul, caracuda, linul, n.r.) în general sunt favorizate de creşterea cotelor Dunării. Dar scrumbia, de exemplu, specie care depune icre în masa apei, este defavorizată de cotele mari ale fluviului”, a declarat cercetătorul ştiinţific principal 1 Ion Năvodaru, din cadrul Institutului Delta Dunării Tulcea, citat de Rompres.
Potrivit aceleaşi surse, resursa piscicolă a început să fie în declin odată cu realizarea lucrărilor de îndiguire ce au avut ca scop transformarea unor zone piscicole în incinte agricole.
Acum însă, „pescarii din Deltă, în ultima perioadă, cu excepţia Lacului Razelm unde se capturează şalău, nu au în vedere exemplarele subdimensionate. Ei încearcă să aibă cât mai multe unelte cu ochiul cât mai mare pentru a prinde peşte de valoare şi astfel să muncească suplimentar cât mai puţin”, a mai precizat cercetătorul INDD.
Potrivit sursei, până în momentul de faţă nu s-a efectuat un studiu cu privire la efectele cotelor Dunării asupra resursei piscicole.
Cotele mari ale apelor Dunării au ca efect dezvoltarea resursei piscole din Deltă, spun specialiştii din cadrul INCDD Tulcea. Potrivit spe