Lupta se dă între sistemul privat şi cel de stat
Considerată unul dintre cele mai naturale lucruri, naşterea a fost privită mereu ca ceva firesc şi totuşi deosebit, motiv de bucurie care întăreşte credinţa oamenilor în continuitatea vieţii. Cu toate acestea, oricât de naturală ar fi naşterea, vremurile moderne au schimbat şi acest proces, transformându-l, de cele mai multe ori, dintr-o sărbătoare a vieţii într-un lung şir de îndoieli şi cheltuieli. Faptul că avem acces nelimitat la informaţie şi, nu de puţine ori, riscăm să ne informăm greşit, că suntem uşor influenţabili şi mereu presaţi de un consumerism din ce în ce mai pregnant, ne-au făcut să uităm de binecuvântarea naşterii şi să ne concentrăm pe a schimba acest act, în sensul în care de multe ori el devine nici mai mult nici mai puţin decât prilej de cheltuială pentru unii şi de câştig pentru alţii.
Aşa se face că, de-a lungul secolelor, naşterea a „evoluat” de la firesc la urgenţă, iar în prezent orice naştere este considerată o urgență, motiv pentru care orice femeie ajunsă în travaliu la urgență beneficiază de gratuitate la naștere. De la concepere până la naștere sunt însă nouă luni, perioadă în care mama și fătul trebuie monitorizaţi: este nevoie de analize, vitamine, controale – care toate… costă.
Multe mame însă aleg să nască la clinici private, unde plătesc bani frumoși pentru a se reface în anumite condiții – iar aici vorbim strict despre confort, deoarece nicio clinică privată de la noi nu este atât de bine pusă la punct încât să poată interveni în cazuri de urgenţă majoră, drept pentru care bebeluşii cu probleme grave ajung tot în spitalele de stat, chiar dacă s-au născut la privat.
Cât costă analizele?
Până la naștere însă femeile trebuie să facă analize, ecografii. E drept, la Policlinică și acestea se fac gratuit dacă mama are trimitere. Gratuit se fac însă şi la lab