Peste o sută de mii de doljeni se află în evidenţa medicilor de familie cu boli cardiovasculare, un fenomen îngrijorător pe care cardiologii îl pun pe seama fumatului, a regimului de viaţă necorespunzător, a sedentarismului şi a lipsei de preocupare pentru sănătate. Dr. Constantin Militaru, medic primar cardiolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, susţine că o mare parte din bolile de inimă pot fi prevenite, însă „omului îi vine mai uşor să înghită o pastilă şi apoi să-şi vadă de viaţa lui, decât să schimbe ceva în stilul său de viaţă“.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România, în Europa ţara noastră situându-se pe locul patru în această privinţă, după Rusia, Ucraina şi Moldova, la egalitate cu Bulgaria. În Dolj, din cei 106.047 de pacienţi cu boli cardiovasculare, 2.671 au decedat anul trecut.
Gazeta de Sud: Care sunt cauzele care au generat acest fenomen îngrijorător al numărului mare de bolnavi de inimă?
Constantin Militaru: Cauzele sunt multiple şi pentru a le înţelege trebuie să privim cu mult timp în urmă. Din păcate, în România stilul de viaţă nu a fost şi nu este foarte bun. Şi ne referim la numărul de fumători de la noi, care este foarte mare, iar legătura dintre fumat şi boala cardiovasculară este directă şi dovedită ştiinţific. Faptul că numărul de fumători este în creştere, în special în rândul femeilor şi al tinerilor, reprezintă o cauză a bolilor cardiovasculare care apar în număr tot mai mare. Următoarea cauză ar fi regimul alimentar, care, din păcate, este atât de bogat în grăsimi, apoi stilul de viaţă urbanizat. Oamenii nu mai muncesc aşa cum se întâmpla cu bunicii noştri, ci sunt sedentari, au un serviciu stresant, stau în faţa unui calculator, ajung acasă şi se destind stând tot în faţa calculatorului sau a televizorului, fără nici un fel de mişcare fizică. Şi ar mai fi şi alte afecţ