În urma întâlnirii sale cu preşedintele Rosen Plevneliev, vicepreşedintele Comisiei europene, Viviane Reding, a subliniat nevoia găsirii unui consens politic pentru depăşirea crizei care s-a agravat după alegerile anticipate din 12 mai.
"Partidele trebuie să se orienteze spre viitor. În vremuri grele toţi cei care poartă răspunderea în cadrul naţiunii trebuie să-şi uneasca eforturile ca să scoata ţara din instabilitate", a spus d-na Reding, adăugând: "Sunt solidară cu cetaţenii care protestează şi cer instituţii stabile, justiţie independentă, măsuri ferme împotriva corupţiei.
Democraţia nu poate fi clădită având la bază oligarhia din vremurile mai vechi. Este nevoie de un sistem modern în care Europa va fi cu voi. Ne aflăm în Anul cetaţenilor şi este datoria liderilor politici de a asculta ce spun cetaţenii" a declarat vicepreşedinta Comisiei europene.
D-na Reding a mai spus că la Bruxelles este respectat dreptul ţarilor-membre de a-şi rezolva de sine stătător problemele interne dar unele situaţii vor putea afecta întreaga Uniune.
Preşedintele Plevneliev a declarat că va continua eforturile în vederea restabilirii dialogului politic. Un prim pas - singurul partid de opoziţie care a trecut pragul de 4% la ultimele alegeri - "Cetaţeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei" al ex-premierului Borisov, a anunţat că va reveni în parlament pentru dezbaterile pe marginea actualizării bugetului. Azi d-na Reding a participat la dialogul public cu cetaţenii având ca temă "Viitorul Uniunii europene".
Liderii protestelor civice, ce continuă de 40 de zile în capitala bulgară şi în alte oraşe mari, au înmânat vicepreşedintei Comisiei o petiţie prin care cer ca instituţiile europene să garanteze prin toate mijloacele de care dispun că guvernul Oreşearski, lipsit de legitimitate, va respecta principiile europene de organizare a unor ale