În Grecia, veniturile din turism au crescut cu aproximativ 40% în luna mai, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Există şi o creştere cu 15,5% pentru primele cinci luni, faţă de aceeaşi perioadă din 2012.
Corespondenta RFI şi RRA la Atena, Monica Chihaia
Potrivit cifrelor publicate de Banca Naţională a Greciei, veniturile din turism au atins un miliard de euro, faţă de 760 de milioane, în perioada menţionată. Această evoluţie a contribuit la un excedent de cont curent de 35,5 milioane de euro, în luna mai. În aceeaşi lună a anului trecut se înregistra un deficit de 1,2 miliarde de euro.
Revirimentul se datorează în principal creşterii cu aproximativ 25% a numărului turiștilor străini. De zeci de ani, Grecia este o destinație populară, mai cu seamă pentru germani și britanici, dar atrage tot mai mulţi turişti din Europa de Est. Aceste piețe reprezintă acum aproximativ 5% din numărul total de turişti străini, însă semnificativ mai mult în ceea ce priveşte veniturile pe care aceştia le aduc prin consum.
Preşedintele asociaţiei hotelierilor greci declara recent că "tendința de creștere va continua în următoarele luni". Cu toate acestea, turismul intern, care reprezenta, tradiţional, circa 25% din veniturile totale provenite din acest sector a fost afectat de ultimele evoluţii (concedieri, reduceri de pensii, tăieri salariale în medie de 30%).
Asociaţia Naţională a Consumatorilor (INKA) a publicat recent un raport din care reiese că două treimi dintre greci nu şi-au planificat să plece în vacanţă în această vară. Aproximativ 70% din 545 de respondenţi au spus că aceasta este în principal urmarea lipsei de posibilităţi financiare, iar 20% au răspuns că locul de muncă a devenit nesigur şi prin urmare, veniturile incerte îi împiedică să se gândească la vacanţă.
Fireşte, autorităţile elene nu pot ignora faptul că turismul rep