Romania ramane printre cele mai optimiste tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste viitorul blocului comunitar, situandu-se pe locul 6 (62% opinii optimiste), in timp ce statele cele mai pesimiste sunt, fara nicio surpriza, cele care au beneficiat de planuri internationale de sustinere - Grecia, Cipru si Portugalia.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat marti, cu zece luni inainte de alegerile pentru Parlamentul European, cele mai optimiste persoane in ceea ce priveste viitorul UE sunt danezii (72%), estonienii (64%), lituanienii (64%), maltezii (63%) si polonezii (63%), urmati de romani.
In noua tari, majoritatea populatiei este pesimista in ceea ce priveste viitorul blocului comunitar, procentele cele mai ridicate intalnindu-se in Portugalia (67%), Cipru (69%) si Grecia (69%).
In schimb, peste doua treimi dintre europeni cred ca vocea lor nu conteaza in UE (67%). Acesta este cel mai ridicat nivel din toamna lui 2004, cand a fost pusa intrebarea pentru prima data. Proportia creste continuu din primavara lui 2009.
Aceasta opinie este larg raspandita in Grecia (89%) si Cipru (89%). Procente foarte mari se inregistreaza in Portugalia (81%), Italia (78%) si Spania. In Romania, 71% dintre locuitori nu cred ca vocea lor este ascultata in UE.
Perceptia situatiei economice nationale ramane stabila, raspunsurile pozitive situandu-se la un nivel foarte redus. Astfel, doar 26% dintre europeni considera ca situatia economiei lor nationale este "foarte buna" sau "mai degraba buna".
Aceasta stabilitate la nivelul UE mascheaza insa evolutii frapante in cele doua tendinte la nivel national, noteaza Eurostat.
Astfel, perceptia situatiei actuale a economiei la nivel national variaza foarte mult intre statele membre. In Suedia, Germania si Luxemburg trei sferturi din