Peste 4.000 de familii vor trebui să returneze statului peste 7 milioane de lei, bani de care primii au beneficiat ilegal. Şi câteva sute de funcţionari, cei care au semnat fără să verifice pe dosarele de ajutoare sociale ar putea fi puşi la plată.
Bugetul statului a fost sărăcit cu 9 milioane de lei după ce au fost acordate ajutoare sociale şi compensaţii pe căldură nejustificate. Anunţul a fost făcut de Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Neregulile au fost depistate în urma unor controale efectuate de Inspecţia Socială în aproximativ 460 de localităţi din 23 de raioane. Încălcări şi abateri au fost înregistrate la tot pasul.
Timp de mai mulţi ani, beneficiarii de ajutor social, asistenţii sociali şi direcţiile de specialitate din raion, „jucau” aşa cum le poftea inima. Declararea eronată sau tăinuirea averii familiei, schimbarea unor cifre de către specialiştii direcţiilor raionale sau chiar eliberarea de către primării a unor certificate false privind componenţa familii, sunt doar unele dintre încălcări.
Potrivit şefului Inspecţiei Sociale, Mircea Grigorev, banii vor fi rambursaţi de toţi cei care au beneficiat de aceştia. „Vor returna banii atât familiile care au beneficiate ilegal de ei, cât şi toţii asistenţii sociali, direcţiile raionale sau şefii de direcţie care au falsificat datele. În cazul familiilor se va ţine cont de situaţia în care sunt ele la moment. Poate că chiar aveau nevoie de ajutor, dar nu trebuiau să mintă. Cu un proces verbal oricum se vor alege. În situaţia asistenţilor sociali şi a şefilor de direcţie, pedeapsa va fi mai dură şi urmează să fie stabilită de instanţele juridice”, a menţionat Mircea Grigorev.
Raionul cu cele mai multe milioane tăinuite
În total au fost înregistrate 4.300 de cazuri de fraude în acordarea ajutorului social. Cea mai mare sumă a fost înregistrată în Hânceş