Peste jumătate din acestea au dispărut însă între timp. Anul în care a existat un adevărat boom al apariţiei firmelor a fost cel dinaintea crizei economice actuale: 2007.
În luna iunie a acestui an, în judeţul Iaşi au fost înmatriculate de aproape trei ori mai puţine firme faţă de Municipiul Bucureşti, care ocupă primul loc în acest sens. Astfel, potrivit datelor de la Registrul comerţului, în judeţ au fost înmatriculate 544 de firme, comparativ cu 1.498 câte au fost înregistrate în capitală. Cum însă Bucureştiul este de aproape 7 ori mai mare ca populaţie decât Iaşul, asta ar însemna o performanţă pentru judeţul nostru. Totuşi, ca număr de firme noi, Iaşul se află abia pe locul al 13-lea din România. Din cele 544 de firme câte au apărut în judeţ, majoritatea au capital privat, respectiv 407, şi sunt societăţi pe persoane fizice (PF). 135 de firme sunt SRL-uri, iar două sunt societăţi pe acţiuni. La polul opus, judeţul cu cea mai mică rată de înmatriculare a firmelor din ţară este judeţul Covasna, acolo unde la Registrul Comerţului au mers doar 42 de persoane care au înmatriculat firme noi.
500 au apărut, 300 au fost radiate
Interesant este faptul că deşi luna trecută în Iaşi au apărut puţin peste 500 de firme, în aceeaşi perioadă au fost radiate 316 firme. De precizat că în perioada 1990-2013 în Iaşi au fost înmatriculate în total 82.181 de firme. În acelaşi interval, în Bucureşti au apărut de aproape cinci ori mai multe, adică 435.078. Din cele 82.181 de firme din Iaşi, aproximativ 99% au capital privat, respectiv 81.728. Pe lângă acestea, au mai fost deschise 108 firme cu capital majoritar de la bugetul statului şi doar 345 de companii au utilizat capital de mixt. În urma realizării statisticilor legate de firmele din România, angajaţii de la Direcţia Judeţeană de Statistică au scos la iveală faptul că, în ţară, anul în care a e