Dr. Claudia Iftode, SNMF Timiş: „Legal, nu trebuie să se interpună între casa de asigurări şi asigurat o terţă persoană!”
Luni, 22 iulie, războiul dintre medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), declanşat de mai multă vreme, cu privire la distribuirea cardului electronic de sănătate, a luat sfârşit.
Cele două părţi au ajuns la pace, printr-o mediere a ministrului Sănătăţii.
Cardul are două funcţii importante
Dr. Claudia Iftode, preşedinta Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF) Timiş, a declarat că preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a luat o decizie înţeleaptă şi nu a mai insistat pentru ca medicii de familie să distribuie cardul pacienţilor.
„Legal, nu trebuie să se interpună între casa de asigurări şi asigurat o terţă persoană, respectiv medicul sau cabinetul medical. Din punctul de vedere profesional, nu ar fi fost în regulă, fiindcă s-ar fi luat din timpul alocat pacientului şi pacientul pierde, iar medicul nu este în contract cu casa de asigurări pentru servicii IT sau de legislaţie, ci pe servicii medicale. Dacă în secolul XXI un pacient are nevoie de o transfuzie, pe loc se poate face RH şi grupa sanguină. Acum ştiinţa a avansat, nu este necesar să fie trecut pe card. Cardul electronic are două funcţii foarte importante: ca să valideze serviciul medical şi să verifice calitatea de asigurat, fiindcă dacă pacientul nu a plătit nu e validat ca asigurat”, a declarat dr. Claudia Iftode.
Medicii de familie, Ministerul Sănătății şi CNAS vor lucra împreună
Conducerea SNMF şi-a exprimat dorinţa de a lucra împreună cu CNAS şi MS în tot ceea ce înseamnă activitate profesională şi debirocratizare. Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, i-a asigurat pe toţi participanţii la discuţie de necesitatea finalizării acestui obiectiv important – privind cardul de sănătate – pentru sistemul sanitar româ