Masa monetară în sens larg a urcat în iunie cu 0,8%, la 227,7 miliarde lei, susţinută de creşterea accelerată a numerarului în circulaţie (5,1%) şi a depozitelor overnight (la vedere şi conturi curente), cu 5,3%, în timp ce depozitele cu scadenţă iniţială de sub doi ani au coborât cu 2,1%. Comparativ cu luna mai, masa motenară în sens restrâns (M1 - numerar în circulaţie şi depozite overnight) a avut un salt spectaculos, de 5,3%, iar pe ultimele 12 luni creşterea a fost de 6%. În luna iunie, preţurile de consum ale populaţiei au stagnat, pe fondul ieftinirii alimentelor, iar inflaţia anuală s-a plasat la 5,37%.
Faţă de mijlocul anului trecut, masa monetară în sens larg a crescut cu 5%, în condiţiile în care numerarul în circulaţie a urcat cu 4,3%, depozitele overnight cu 7%, iar depozitele sub doi ani cu 4,5%. Alte instrumente financiare au scăzut cu 57%. Cifrele au arătat sensibil diferit în luna mai, cu o creştere a M1 de numai 2,2% (+0,5% numerarul în circulaţie şi +3,1% depozitele overnight), şi o creştere cu 4,1% a depozitelor sub doi ani. Contrapartida masei monetare arată o scădere cu 8% a activelor externe nete în luna iunie, la aproape 50 miliarde lei, dar un avans de 95% faţă de mijlocul anului trecut. Concomitent, activele interne au crescut cu 3,5% în iunie, la 177,9 miliarde lei, dar se plasează cu 7% sub nivelul din iunie 2013.
Masa monetară în sens larg a urcat în iunie cu 0,8%, la 227,7 miliarde lei, susţinută de creşterea accelerată a numerarului în circulaţie (5,1%) şi a depozitelor overnight (la vedere şi conturi curente), cu 5,3%, în timp ce depozitele cu scadenţă iniţială de sub doi ani au coborât cu 2,1%. Comparativ cu luna mai, masa motenară în sens restrâns (M1 - numerar în circulaţie şi depozite overnight) a avut un salt spectaculos, de 5,3%, iar pe ultimele 12 luni creşterea a fost de 6%. În luna iunie, preţurile de consum al