FOCUS ENERGETIC: Un proiect de Ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ar putea conduce, practic, la majorarea fără precedent a facturilor la electricitate. După ce a diminuat facturile prin reducerea cotei obligatorii de certificate verzi, ANRE va creşte facturile prin modificarea regulamentelor privind Piaţa de Echilibrare (PE).
Având în vedere că electricitatea nu se poate stoca, ceea ce înseamnă că tot ceea ce se produce trebuie şi consumat, a apărut această Piaţă de Echilibrare a Sistemului Energetic Naţional (SEN).
De exemplu, un consumator ştie că el consumă circa 100 MWh, de la ora 12.00 la ora 13.00, pentru această cantitate având încheiat un contract bilateral. Totuşi, pentru o anumită zi, ştie că, în acelaşi interval orar, va consuma 110 MWh, drept pentru care merge pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) pentru a achiziţiona cei 10 MWh în plus. În ziua de consum, o variantă este că, în loc de 110 MWh, consumă 105 MWh. Pentru cei 5 MWh primeşte o compensare de 0,1 lei/MWh. O altă variantă este aceea că, în loc de 110 MWh consumă 115 MWh. Pentru aceşti 5 MWh ar putea plăti sume exorbitante.
În primul rând, HG 138/2013 prevede accesul garantat şi dispecerizarea cu prioritate a energiei produse de Complexul Energetic Oltenia şi termocentrala Mintia – Deva din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. „ANRE a luat act de prevederile ultimului act de legislaţie primară (HG nr. 138/2013) şi a considerat necesar să transpună prevederile acestuia în legislaţia secundară, şi anume modificând Ordinul ANRE nr. 33/2012, care explicita modul de integrare în funcţionarea pieţei de echilibrare a prevederilor privind accesul garantat şi dispecerizarea cu prioritate, prevăzute atunci doar pentru energia electrică din surse regenerabile de energie (în conformitate cu prevederile Legii nr. 220/2008, cu modificările şi c